Karate pentru copii (2) – scopul

Dezvoltarea artelor martiale in Japonia a fost marcata profund – si aici vorbim de secole de evolutie – de budismul Zen. In paranteza spus, Zen nu e o religie in sensul in care occidentalii inteleg asta. Este o ramura a budismului (Mahayana) puternic influentata de Taoism, care pune in prim plan cunoasterea interioara, prin experienta practica, nemijlocita.

Fara a aborda conotatii religioase, karate-le este o disciplina cu o importanta componenta spirituala. O asemenea caracteristica este dezvoltarea interioara si manifestarea acestui fapt in viata zilnica, in special in beneficiul celorlalti. Asadar e firesc accentul pus pe tehnici ca autocontrolul, stapinirea emotiilor, descoperirea fortei interioare.

Scopul este acela de a obtine un optim mental si fizic, iar mai larg, de dezvoltare spirituala, descoperire (intelegere) a naturii interioare individului si de a integra acestea in viata colectivitatii.

* * *

Karate, tradus ad literam, inseamna “cu mainile goale”. Este interesant si din punct de vedere filozofic. Nu se folosesc arme si nici un fel de obiect. Este calea unui mod de viata neinarmat si in acelasi timp demn, fara teama.

* * *

Este o disciplina excelenta pentru copii. Ei nu se gindesc mult la aspectele filozofice, ci firesc, sint absorbiti de aspectele practice. Nu ne-am propus aici sa descriem aceste tehnici, dar parintii (care uneori au mai putina rabdare decit copiii lor) ar trebui sa inteleaga ca, prin exercitii fizice specifice, se urmareste dezvoltarea unor calitati psihologice, apoi sociale si fizice.

Baza o formeaza starea interioara. De altfel parcurgerea acestor etape (stari) va ajuta copilul in orice alta activitate:
– incredere in sine
– calm
– perseverenta
– concentrare
– autocontrol
– autocunoastere

Apoi, foarte importante sint valorile sociale:
– dedicatie
– responsabilitate
– spirit de echipa
– prietenie
– respect

Fara indoiala, si dezvoltarea aptitudinilor fizice e atent urmarita. Ca si calitatile enumerate mai sus, si acestea trebuie abordate cu mare atentie, cautindu-se exercitii adecvate virstei, care vizeaza:
– coordonare
– motricitate
– flexibilitate
– suplete
– echilibru
– viteza
– armonie fizica

* * *

Din fericire, si Romania este acum conectata la comunitatea internationala si pot fi gasite indicatii de calitate in acest domeniu. In particular, noi avem norocul sa beneficiem de indrumarea (karate-timisoara.ro) lui shihan Matin Salehi care s-a nascut si s-a format in Asia, in mediul original natural al artelor martiale.

Practica karate-ului este elaborata, iar filozofia sa mult mai complexa, depasind sfera si scopul acestui articol. Aceste scurte note sint pentru parintii (ocupati din zilele noastre) care nu au timp sa se aplece asupra acestor lucruri, dar care se intreaba, legitim, daca aceasta activitate este potrivita copilului lor.

—————————-

Articole karate:
Karate pentru copii (1) – introducere
Karate pentru copii (2) – scopul
Karate pentru copii (3) – centurile
Karate pentru copii (4) – oss
Karate pentru copii (5) – sensei
Karate pentru copii (6) – concluzii

* * *

Mai multe despre filozofia karate (pentru părinți):
Gichin Funakoshi și Karate Do
Gichin Funakoshi – Fragmente

Antrenamente pentru copii:
karate-timisoara.ro