filozofia karate pe înțelesul părinților
filozofia karate

Gichin Funakoshi și Karate Do


Dacă este să numim un om care poate fi creditat cu faptul că a indrodus lumii conceptul de karate, atunci acela nu poate fi decît Gichin Funakoshi. Ca maestru al tehnicilor de luptă din Okinawa, a introdus în Japonia o tehnică accesibilă tuturor, mai defensivă, omițînd tehnicile periculoase, pe care a numit-o KaraTe Do (calea mîinii goale). (vezi scurt istoric)

karate kanji

Funakoshi e perceput de occident ca un mare maestru, cunoscător al stilurilor de luptă tradiționale, părintele karate-ului modern, promotor al acestei disciplinei în lume, fondator al stilului Shotokan (sursă a numeroase alte stiluri de karate ce s-au raspîndit în lume). I s-au acordat titluri înalte. Tehnicile sale au impresionat, așa încît mari personalități și maeștri i-au cerut lecții (inclusiv private).

Percepția aceasta este oarecum în concordanță cu percepția pe care o avem despre karate în general. Dar am de gînd aici să vă spun o cu totul altă poveste ...


.......................................

"Să cauți ce-i vechi inseamnă noul să-nțelegi.
Căci vechi și nou, un joc de timp sînt doar.
În toate cele, limpede să vezi.
Dar cine-n Cale stă neabătut și clar ?"
(o traducere aproximativă)


Gichin Funakoshi a fost un poet. Ca poet, era preocupat și de caligrafie. Pseudonimul său literar era Shoto. Tradus ar veni "pinii care se unduiesc (în vînt)". De fapt cînd a deschis școala sa (in jurul vîrstei de 70 ani), a fost numită "casa lui Shoto" (Shoto Kan), o trimitere directă la valorile spirituale pe care le promovează.

funakoshi book

Mai mult decît asta, a fost un filozof. Pentru a înțelege ideile ce le-a promovat, unui european îi e utilă familiarizarea cu noțiunile și modul de a gîndi specific Orientului îndepărtat.

.................

Zen, larg răspîndit în Japonia, este o ramura a budismului Mahayana, puternic influientată de Taoism. Traducerea cuvîntului Zen ar fi aceea de meditație (chineză: Chan; hindi: Dhyāna), dar intr-un sens gnostic. Scopul său e acela de descoperire a ființei interioare, și a manifestării în plan social.

Do înseamnă Cale (chineză: Tao). E esența dar și calea spirituală de găsire a perfecțiunii interioare, e un mod de viață, o trăire interioară care radiază și în viața exterioară. Un om virtuos (pe drumul spre autocunoaștere, spre desăvîrșire) va trăi și acționa în concordanță cu esența. Va "sta pe Cale".

.................


Ca maestru în artele marțiale, Funakoshi s-a format și perfecționat într-un context în care a pus mai presus cunoașterea spirituală, valorile morale și sociale. Pentru el karate are o esență filozofică, care trebuie însușită de elevii săi. Karate se exersează folosind tehnici de apărare, avînd utilitate defensivă, dar trebuie înțeles. Mai precis, înțeles în spiritul Do: "Karate-Do îți antrenează mintea să dezvolți o conștiință clară, ceea ce te face să te înfățișezi lumii cu onestitate."

KaraTe înseamnă mîna goală (liberă). Un mod de viață neînarmat, dar onest, fără teamă. Și tipic pentru tradiția orientală, cuvintele capătă înțelesuri mai adînci pe diferite niveluri ale percepției: un mod de viață eliberat de vanitate, de trufie, de ego. Astfel, Karate nu e o tehnică de luptă, ci un fel de a trăi. Tehnica e doar un instrument. De aceea Funakoshi consideră ca nu există stiluri în karate. Pot fi forme în luptă, dar karate e unul singur (ca esență). Mai mult, el nu s-a considerat pe sine ca fiind fondatorul vreunui stil (deși azi e recunoscut ca atare). Ca formă, pentru el karate inseamnă kata.


Învățătura karate e aceea de a te reține de la acțiuni violente. De a evita conflictele. Căci tehnica poate fi utilă ca apărare, dar trebuie evitată în viața reală, chiar și în defensivă (e o rezervă de siguranță pentru situații de criză). (Adevăratul) karate te învață să-ți aperi valorile fără violență și fără teamă. Să-i aperi pe cei apropiați și să ajuți comunitatea. Exerciții fizice și disciplină mentală pot educa aceste valori. Adevăratul oponent ești tu însuți.


Karate este o disciplină practică. Folosind cuvinte simple, pe înțelesul tuturor, și exersînd, se practică concentrarea, disciplina, respectul, modestia.

"Cel înțelept stă pe Tao" (Lao Tze - Tao Te King).
Funakoshi a trait destule perioade grele in cei 88 de ani: relatiile Okinawa-Japonia, distrugerea Japoniei in al II-lea razboi mondial, probleme in familie. El își avertizează elevii:
"Dacă ieși afară din casă, numeroși dușmani sînt gata să te întîmpine."
Dar în ciuda obstacolelor, o disciplină ce odată era interzisă, pe care a învațat-o în secret, a ajuns să fie promovată mondial. Mai mult, Funakoshi a contribuit la asta folosind metode pacifiste în scopuri pacifiste.

Tehnicile extraordinare pe care le stăpînea (pînă atunci obscure și secrete) le-a prezentat lumii japoneze și Împaratului dupa vîrsta de 50 ani (fiind intr-o forma fizică excelentă). După război (după vîrsta de 80 ani), a contribuit la promovarea lor în America. Dar întotdeauna a subliniat și atenționat asupra esenței filozofice: "Spiritul e mai important decît tehnica."

Niciodată nu a vrut ca această disciplină să devină doar "o simplă competiție", el spunînd că prin competiție karate-ul își pierde din valoare, iar arta și spiritualitatea vor pieri.

Tot în spiritul filozofiei orientale, în demersul de a surprinde esența, a lasat elevilor săi și urmașilor, un cod scurt și profund pentru a ghida și a înțelege această disciplină, artă, filozofie: Dojo Kun și Niju Kun.

funakoshi writing

Funkoshi a fost poet, filozof, maestru al artelor marțiale. Iar ca profesor, după ce a lucrat 30 de ani în învățămînt, a înțeles valoarea psihologică și pedagogică a karate-ului. Pentru noi, cel mai important lucru, e ca a fost un mare pedagog. Copil fiind era slab si bolnăvicios. Cițiva mari maeștri din Okinawa (Yasutsune Itosu, Yasutsune Azato), nu numai că l-au întărit fizic, dar și psihic, punînd bazele unei minți foarte disciplinate.

"În karate-do nu există prima lovitură".
Dupa ce a dobîndit recunoașterea în Japonia, a colaborat cu Jigorō Kanō. Acesta e cunoscut ca fiind întemeietorul stilului Judo. Dar noi îl vom prezenta aici cu meseria sa de profesor ce a inițiat unele reforme în sistemul de învațămînt japonez. Cei doi au fost preocupați de valoarea educativă a artelor marțiale, promovînd o mentalitate defensivă și pacifistă.

Elevii săi îl descriu pe Funakoshi ca fiind blînd, gentil si prietenos (deși sever ca profesor). Îl consideră un înțelept. Nu a băut, nu a fumat, a dus o viață modestă. Genul de om care nu-și făcea niciodată dușmani. In ciuda detractorilor, a ramas un om sincer, căutînd să predea "adevaratul spirit al karate-do". A îndemnat și a practicat o viață simplă. Nu a pus preț pe competiții, recorduri sau trofee. Chiar a descurajat luptele de tip full-contact. A insistat asupra auto perfecționării interioare. A crezut în decență și în respect față de semeni.

A trăit în pace cu sine și cu cei din jurul său.

.......................................

"Adevăratul karate este acesta: În viața obișnuită îți antrenezi și dezvolți mintea și trupul în spiritul modestiei, iar în vremuri grele te dedici total cauzei drepte." (Gichin Funakoshi)


Cuadrant Concept