Karate pentru copii (5) – sensei

In limbajul artelor martiale, cuvintul sensei inseamna invatator sau profesor. (In limba japoneza cuvintul se poate referi si la un specialist si in alte discipline.)

Vedeti, in karate este important sa se foloseasca terminologiga japoneza: cuvintele originale, nu cele traduse. Sigur, devenita o practica internationala, trebuia o baza comuna de denumiri, si e oarecum firesc ca procedeele sa aiba nume japoneze. In plus unii vad asta ca pe o traditie, si o intarire a ideii ca aceasta disciplina vine dintr-o veche mostenire. Dar eu cred ca e chiar mai mult.

* * *

In Japonia inca se mai folosesc kanji: scrierea japoneza bazata pe pictograme sau ideograme. Ele pot avea intelesuri diferite, si chiar se pronunta diferit, in functie de modul in care se combina. Reprezinta mai degraba un sens decit o pronuntie. Se obtin cuvinte-semne ce contin tot felul de intelesuri. Limbajul acesta metaforic, plin de sensuri, este gasit foarte potrivit pentru telurile karate-ului.

Sensei e format din doua kanji-uri:
sen = inainte, avans, precedent, prim, strabun
sei = viata, nastere, a trai

sensei-kanji

Literal s-ar traduce prin “persoana nascuta inaintea alteia”, adica mai virstnic. Dar sensul folosit e mai degraba cel referitor la statut.

* * *

Aceste cuvinte metafore sint adecvate karate-ului, pentru ca sensul lor devine mai profund, pe masura ce elevul avanseaza. Pe masura ce descopera propria lume interioara, devin mai complexe si raporturile cu lumea exterioara.

* * *

La un moment dat poti sa-l vezi pe sensei ca o persoana care merge inaintea elevului pe cale. (KaraTe Do inseamna calea karate-ului).
“Cel intelept sta pe cale (Tao)”
“Cel ce urmeaza calea se identifica cu calea (Tao)”
… Lao Tze (Tao Te King)

Si atunci care e diferenta intre cei doi ? Ei sint pe acelasi drum, doar ca unul s-a nascut inainte.
“Sa cauti vechiul inseamna sa intelegi noul. Vechi, nou, e doar o chestiune de timp.”
Gichin Funakoshi

* * *

Vorba preferata a legendarului samurai Miyamoto Musashi era:
“Toti in afara de tine iti sint profesori”
Se pare ca trebuie sa fii destul de avansat ca sa poti intelege asta.

* * *

Ce se intimpla e ca elevul il “alege” pe sensei. Mai intii il recunoaste (ca atare) si apoi poate sa invete. Profesorul merge pe cale, predind. De aceea sensei invata de la elevul sau: Oss !

* * *

Daca priviti atenti kanji-urile japoneze (traduse mai sus) veti vedea ca e valabil si pentru parinti. Cit de avansat trebuie sa fie un parinte ca sa vada ca este (este ?) doar putin inainte pe carare.

———————–

Articole karate:
Karate pentru copii (1) – introducere
Karate pentru copii (2) – scopul
Karate pentru copii (3) – centurile
Karate pentru copii (4) – oss
Karate pentru copii (5) – sensei
Karate pentru copii (6) – concluzii

* * *

Mai multe despre filozofia karate (pentru părinți):
Gichin Funakoshi și Karate Do
Gichin Funakoshi – Fragmente

Antrenamente pentru copii:
karate-timisoara.ro