Karate pentru copii (6) – concluzii

Doar cei ce au un scop mai inalt decit acela de a invata sa lupte vor gasi karate-le destul de interesant pentru a persevera in rigoarea pe care o implica.” (Gichin Funakoshi)

* * *

Ca parinti, ii puteti duce pe copii la karate pentru a face educatie fizica si educatie emotionala. Pentru a-i invata sa se concentreze si sa aiba rabdare. Sa respecte si sa se respecte.

Vreti sa-i invatati sa se bata ? Nu ati nimerit locul potrivit.
Vreti sa le dezvoltati agresitivatea si spiritul combativ ? Nu veti primi asa ceva.

* * *

Sau poate vreti sa le “oferiti” copiilor vostri magica centura neagra ? Statistic vorbind, nu prea aveti sanse. Orice elev va trece la un moment dat printr-o perioada cind va sta ani de zile fara sa fie promovat in grad (centura). Daca motivatia lui e (doar) asta, probabil nu o va obtine. Centura neagra nu e un scop. E o recunoastere. Dar nu in sens social. (Poate ca unii cunoscuti ai vostri au centura neagra si voi nu stiti.)

* * *

La karate copiii invata sa fie disciplinati, modesti, sa ajute si sa renunte la violenta.

* * *

Practicarea acestui sport pregateste copilul spre a fi deschis la alte culturi (in particular la cea a extremului Orient). Urie Bronfenbrenner, care a studiat evolutia copiilor in diferite culturi, a ajuns la concluzia ca expunerea la valorile a unei culturi diferite, poate duce la un salt de dezvoltare morala. (v. stadii morale)

* * *

Aceste articole sumare legate de practicarea karate-ului de catre copii sint in special pentru introducerea parintilor in subiect. Copiii, la karate, vor gasi un alt mod, mai eficient de a intelege:
Adevarata esenta a caii artei matiale poate fi realizata doar prin experienta. Stiind asta, invatati sa nu va temeti niciodata de cerintele sale.” (Masutatsu Oyama)

* * *

In loc de concluzia (noastra), vom oferi citeva cuvinte ale altora. Incercati sa intelegeti cele 20 de precepte (principii) ale lui Funakoshi (cu toate problemele de traducere). Iata doua exemple la care sa va ginditi:
In karate nu exista (intentia de) atac.”
Fii gata sa-ti eliberezi mintea.”

* * *

Si in final, fireste, principiile practicantului de karate, Dojo Kun:

  • Caută perfecţiunea caracterului.
  • Fii credincios şi loial.
  • Dedică-te sincer.
  • Respectă pe ceilalţi.
  • Nu folosi violenţa.

* * *


Articole karate:
Karate pentru copii (1) – introducere
Karate pentru copii (2) – scopul
Karate pentru copii (3) – centurile
Karate pentru copii (4) – oss
Karate pentru copii (5) – sensei
Karate pentru copii (6) – concluzii

* * *

Mai multe despre filozofia karate (pentru părinți):
Gichin Funakoshi și Karate Do
Gichin Funakoshi – Fragmente

Antrenamente pentru copii:
karate-timisoara.ro