Chimie de bucatarie

Sint intrebat la ce e folositoare chimia. Ce trebuie sa realizeze copiii la ora de chimie este ca chimia este … peste tot. Mai ales in bucatarie. Am facut citeva demonstratii simple care au dus la discutii remarcabile.

Mai intii am fiert varza rosie.

Apoi am strecurat-o.

Am pregatit substantele al caror pH dorim sa-l testam. Asadar am discutat despre acizi, baze, solutii …

Nu e doar chimie. Folosind curiozitatea exersam disciplina: rabdare si organizare.

Apoi turnam indicatorul peste fiecare solutie separat.

La testarea substantelor mai agresive (ca cele de curatenie) e necesara supravegherea unui adult.

Obtinem tot felul de culori neasteptate.

La final interpretam rezultatele.

Si un mic bonus: nu ratam ocazia sa amestecam acizi cu baze, pentru o reactie de neutralizare. Cel mai mare succes l-a avut otetul peste bicarbonat. Ei, sa vedem, cine stie sa scrie reactia ? …

* * *

Si tot asa, discutiile despre alimente/alimentatie au devenit mai interesante decit ma asteptam. Am turnat indicator peste apa (chioara) si l-am lasat peste noapte. Una e sa povestesti, alta e sa vezi cu ochii tai.