Viena cu copiii (11 obiective turistice)

Mergand in vacante inspre vest am avut sansa sa poposim de mai multe ori in Viena. Exista multe atractii pentru copii, din care am gustat si noi. Experienta noastra de-a lungul acestor vizite adunate imi propun sa o editez in acest articol.

 

1. Naturhistorische Museum (Muzeul de stiinte ale naturii)

Ultimul obiectiv vizitat si care ne-a ramas proaspat in minte este Muzeul de stiinte ale naturii. Muzeul detine cea mai mare si cea mai veche colectie de meteoriti, care i-a lasat pe baietii mei cu gura cascata, ei fiind chiar la varsta interesului fata de univers, planete, sistem solar. Intr-adevar e impresionant sa vezi continutul unui meteorit, sa-l vezi sectionat, sa vezi cat fier contine…lucind precum cutitul de bucatarie! Pe langa exponatele din cele aproape 40 de sali, fiecare sala e pregatita cu experimente pentru copii. In sala cu meteoriti de exemplu, am putut experimenta  impactului unui meteorit asupra Europei. Copiii puteau alege dimensiunea metoritului si viteza de impact cu pamantul apoi printr-o simulare vedeau efectele impactului.

Am experimentat calatoria in timp si am inteles cum s-au format continentele, cum s-au desprins ele dintr-un singur continent in urma cu milioane de ani, cum sunt continentele in continua miscare si cum  peste cateva milioane de ani se vor uni din nou intr-un singur continent. Toate aceste detalii, le-am aflat printr-un joc. Invartind un volan imens in dreapta ne deplasam in timp inainte iar invartindu-l la stanga ne intorceam inapoi in timp, vazand pe un ecran pozitia continentelor in perioada de timp respectiva.

v-continente

O alta sala foarte interesanta pentru copii a fost cea dedicata dinozaurilor, cei mai mari locuitori ai planetei noastre. In mijlocul acestei sali pe un podium se gaseste scheletul unui temut pradator din Jurasic,  un Allosaurus de 6 metri precum si o animatie in miscare foarte realista a acestui dinozaur.

v-dino

Deasupra lui zboara un Pteranodon in marime naturala (7 metri).  Iar acesta nu sunt singurele atractii! Am vazut o tarantula gigantica si am vazut scheletul celei mai mari testoase:

testoasa

Mai jos incercam sa ne intindem pana la “genunchiul” unui dinozaur saurapod (cel mai mare dintre dinozauri). Suntem mici pe langa el, nu? 🙂

saurapod

 

2. Technisches Museum (Muzeul tehnicii)

Trecem la alt muzeu plin de experimente pentru copii: Muzeul tehnicii. Fata de muzeul similar pe care l-am vizitat in Ungaria, aici pe langa experiemente mai sunt expuse si aparatura din industria energetica, locomotive, instrumente muzicale.

In timp ce un copil experimenteaza distributia gausiana la bilelor verzi, celalalt verifica legea atractiei dintre doua obiecte (vede cum bila mare o atrage pe cea mica).

gauss

Am generat curent folosind centrale eoliene sau folosind caderea de apa:

pompe-01 pompe-02

Ne-am jucat, am apasat pe toate butoanele  si am invartiti de toate manivelele. Si uite asa fizica o sa fie floare la ureche 🙂

pompe-03

 

3. Haus des meeres  (Casa marii- Aqua, Zoo, Terra)

Aflata intr-o cladire care se intinde in inaltime, pe 10 etaje, Haus des meeres, te impresioneaza prin acvariile uriase pline cu corali, anemone si pestisori colorati dar si rechini, piranhia, crocodili, iguane sau serpi veninosi. In sala tropicala, zboara liberi fluturi, pasari si chiar maimute. Pentru prima data am vazut un concept interesant: toate balustradele sunt din tuburi transparente iar prin ele se plimba furnici care transporta proviziile (cate o frunza, un graunte)  spre musuroiul lor.  Se plimba dintr-o sala in alta prin aceste tuburi care servesc drept balustrade vizitatorilor muzeului.

corali pesti crab reptila

 

4. Gradina Zoologica de la Schönbrunn (Schönbrunn Zoo)

Continuam cu capitolul animalelor, la gradina zoologica din gradinile palatului Schönbrunn.

schonbrunn

Foarte inspirata ideea gradinii zoologice in acest loc, ajungand sa vizitezi in acceasi zi atat gradinile palatului cat si gradina zoo. Interiorul palatului l-am lasat pentru o vizita ulterioara, cand mai cresc copiii si isi arata interesul pentru istorie. Deocamdata interesul lor a fost pentru ursul panda si pentru pinguini. Au promis ca vor sa revina sa vada si ursul polar a carui zona era in curs de amenajare.

pandapinguini

 

5. Dunarea la Vienna

Spre deosebire de Budapesta unde Dunarea trece prin mijlocul orasului dandu-ti posibilitatea unei excursii pe Dunare cu vedere la cele mai importante obiective turistice ale orasului (Palatul Parlamentului, Castelul Buda, Podurile celebre precum podul cu lanturi) aici Dunarea iti poate oferi o vizitarea celor doua capitale “gemene” Bratislava (capitala Slovaciei) – Vienna (capitala Austriei). Am incercat si noi excursia de o zi la Bratislava cu o barca rapida si am ajuns intr-o o ora in cealalata capitala, spectaculoasa si ea. Drumul pana la Bratislava ne-a dat prilejul sa trecem printr-o ecluza, sa simtim cum vaporul nostru urca/ coboara intr-un imens bazin cu apa, ca apoi sa-si continue dumul.

ecluza

Pe drum am putut iesi pe puntea vaporasului, sa admiram privelistea si sa simtim si briza:

dunare

Aici suntem in Vienna pe podul care ne duce spre debarcader, de unde am pornit cu vaporasul spre Bratislava.

dunarepod

 

6. Donauturm Turnul de pe Dunare

O priveliste a Dunarii si a Viennei de la inaltimea de 170 metri  ti-o ofera Donauturm. Drumul pana la turn este printr-un parc linistit de pe malul Dunarii.

turm-weg

De pe platforma turnului vezi la picioarele tale intreaga capitala:

turm

Unii folosesc turnul pentru sarituri cu coarda de la aceasta inaltime (bungee jumping). !!??

jump

Deocamdata ne-am oprit pentru o prajutura la restaurantul cu platforma rotitoare, unde poti admira panorama 360 grade. Iti da o oarecare ameteala aceasta rotire a restaurantului!

terasa

 

7. Prater – Parcul de distractii Prater

Ramanem tot la inaltime, dar nu atat de mare, in roata cea mare (Riesenrad) a parcului Prater. Roata a fost construita in 1895 de Daniel Prater si este formata din peste 25 de cabine in forma unor vagoane de tramvai care te ridica la inaltime. Parcul a fost deschis publicului in perioada imparatul Josef II inca din 1766. In poza de la inaltime se poate vedea imensitatea parcului si numarul mare de atractii pentru toate varstele: de la jocuri cu masinute, la carusele ametitoare, cinematografe 5D, jocuri cu apa, statui de ceara…. in total 250 atractii pentru toate varstele!

pratersus roata

 

8. Hundertwasser Haus (Case curgatoare)

Plimbarile prin oras “la picior” ne-au dus sa vedem arhitectura interesanta a caselor in armonie cu natura: cu copaci crescand de la diferite etaje, cu linii curgatoare, cu trotuare rotunjite pline de movile

case case2

 

9. Haus der Musik (Casa muzicii)

Deschis in 2000, Casa muzicii este un muzeu interactiv al sunetului. Muzeul isi propune ca cladeasca legaturi intre traditional (muzica clasica) si modern (sunetele electronice). Sunt prezentate evolutia instrumentelor muzicale si a sunetelor din trecut pana in zilele noastre. Cel mai interesant experiment din acest muzeu a fost simularea conducerii unei orchestre. Instalat in fata unui ecran pe care e proiectata o orchestra, cu o bageta in mana trebuie sa dirijezi orchestra care va canta asa cum o dirijezi. Ai optiunea de a alege opera pe care vrei sa o interpreteze orchestra, iar ea va canta mai repede sau mai rar… in functie de miscarile baghetei din mana ta. Daca dupa cateva minute de miscari haotice in mana ta, orchetsra nu reuseste sa cante, solistii se vor ridica in picioare si vor protesta impotriva calitatilor tale de dirijor…. dar daca vei reusi sa tii ritmul piesei alese, la sfarsit intrega orchestra se va ridica in picioare sa te aplaude (eu am reusit asta- si am inceput sa ma gandesc ca poate mi-am ratat cariera 🙂  )

Aproape toate atractiile de mai sus (mai putin ultimele doua) va recomand sa le acordati o zi, multe dintre ele au optiunea mesei de pranz in cadrul locatiei.  Combinarea a doua obiective intr-o zi ii oboseste pe copii care isi pierd interesul.

Completare dupa vizita Viena din decembrie 2015:

 

10. Vienna Christmas Market

“Viena Christmas Market” Incepe din ultima saptamana a lunii noiembrie si se incheie de Craciun.  Detalii intr-un articol separat.

 

11. Aquaparc

Aquaparc-ul din zona centrala a orasului, dupa parerea mea foarte potrivit pentru copii mici si scolari (pana la varste de 12-14 ani). Noi am ales o zi a saptamanii, si am fost aproape singuri in bazine.

Ne-au mai ramas obiective si pentru urmatoare vizita: vrem sa mergem la un

 

12. Concert Mozart

…..si poate sa reluam o parte din obiectivele deja vizitate, sa le vedem cu ochii de la alta varsta!