Pregătiți-vă pentru coronavirus (COVID-19)

Virusul e aici

Noul coronavirus – Covid-19 – a ajuns în România și sîntem în stare de urgență. Circulația e restricționată; poliția și armata patrulează străzile.

Autoritățile ne spun că sînt necesare distanțarea socială și spalătul pe mîini. Sistemul nu face față pandemiei și trebuie să “aplatizăm curba” infecțiilor, pentru a nu supraîncărca sistemul și a cîștiga timp. Dar asta nu ne va feri de virus.

Pe lîngă asta se caută donații și volutariat. Cu toții trebuie să ajutăm cu ce putem în situații de criză.

Dar trebuie să ne ajutăm pe noi pentru a-i putea ajuta pe alții. În alte state autoritățile au făcut recomandări cetățenilor privind sănătatea, alimentația și modul de viață. Eu le consider surse oficiale și sigure. Sistemul nostru nu face (încă) la scară largă recomandari oficiale cetatenilor români, privind pregatirea pentru această infecție. Se cere totuși să ne informăm doar din surse oficiale și sînt mulți medici ce au luat deja poziție în mod individual.


Și voi veți contacta virusul

Trebuie să întelegeți că virusul nu poate fi oprit. Pandemia va înceta doar după ce marea majoritate va fi fost infectată de virus. Cu toții vom lua contact cu virusul. Trebuie deci să știm ce să facem. Mai ales dacă avem simptome. În această privință, repet, autoritățile ne zic să ne informam din surse sigure, oficiale și să apelam la medici. Dar sîntem în stare de urgență, nu putem ieși din case și nu avem voie să mergem la medic decît pentru cazuri foarte grave.

Să știți că situația în sistemul medical este foarte grea. Personalul medical e în prima linie. Sînt expuși. Nu au echipamente de protecție și nici măcar teste pentru depistarea infecției. În spitale e plin de viruși. Ajutați-i cu ce puteți. Dar cineva trebuie să informeze populația ce să facă și mai ales ce să nu facă daca e vorba de simptome ușoare. Îți poți agrava starea din neștiință.

Ba chiar populația ar trebui informată preventiv. Puteți lua măsuri profilactice, pentru a vă întări și pregăti organismul pentru lupta cu virusul. La urma urmei știm ca: “Medicus curat, natura sanat.” Chiar dacă nu se poate da o medicație general valabilă tuturor, iar auto-medicația e total contraindicată, niste informații generale se pot oferi. E vorba de acțiuni obișnuite ce le puteti lua pentru a optimiza răspunsul imunitar.

Informațiile de mai jos sînt adunate de la medici. În general din străinatate, dar nu numai. Fiind un studiu de pe internet, din diverse surse, trebuie luat cu o oarecare rezervă, dar ideea e că sînt informatii de bun simț care oricum nu pot face rău, si nu e nimic periculos in ele. Cu timpul, medicii vor avea o imagine mai bună asupra bolii, dar deocamdată, fiind un virus nou, iată mai jos recomandarile cele mai pertinente pe care le-am putut gasi pînă la data scrierii articolului.


I. Odihna

Asigurați-vă că dormiți suficient. Somnul e esențial pentru funcționarea sistemului imunitar. Și în general evitarea stresului ajută mai mult decît ați crede.


II. Aer, soare și activități fizice moderate

Aerul curat e bun pentru plămîni si mai ales e important pentru a scadea densitatea virusului din locuință. Faceți cumva să ajungeți la aer curat și la soare (pe balcon sau în curte). Soarele ucide virușii (de ex de pe haine).

Exercițiile fizice moderate de asemenea ajută sistemul imunitar. Țineți cont însă că un efort prea mare poate avea, dimpotrivă, efecte negative.


III. Fără automedicație

Dacă suspectați infecția cu Covid-19, nu recurgeți la automedicație. Informația asta a venit deja pe mai multe canale publice. Sînt raportate în Italia și Franța cazuri cu complicații grave (inclusiv tineri fără o boală anterioară), care luaseră în prealabil ibuprofen. Asta nu e înca o dovadă clară și nu toți sînt de acord cu concluzia că ibuprofenul e un factor de risc.

Dar un lucru putem înțelege de aici: evitați automedicația !!!


IV. Lichide calde/fierbinți

Beți multe lichide calde și foarte des (o înghititurala fiecare 15-20 minute dacă este posibil). Previne uscarea gurii/gîtului și de asemenea previne coborîrea virusului în sistemul respirator inferior (plămîni), acolo unde apar problemele. Evitați lichidele reci.

Surse zic chiar ca si gargara zilnică e utilă, facuta cu sare, otet sau lamîie, dizolvate în apă (caldă). Sînt afirmații care susțin că virusul stă vreo 3 zile în gît înainte să coboare în plămîni.


V. Igiena

Igiena e utilă. Reducerea densității prezenței virusului e de ajutor. Detergentul si săpunul elimină virusul.


VI. Vegetale

Vă pot ajuta antivirale naturale: usturoi, ghimbir, propolis, aproape toate plantele aromatice (mentă, rozmarin …) scorțișoară, turmeric, fructe cu vitamina C … În general toate legumele și fructele vă ajută (cu tot ce e necesar sistemului imunitar: minerale, vitamine, flavonoide, etc …).


VII. Vitamina D

Fără dubii, vitamina D e foarte importantă pentru organism în lupta cu virușii. La această latitudine, în/după perioada de iarnă, majoritatea populației are un oarecare deficit de vitamina D. Organismul produce această vitamină cînd pielea este expusă la soare.


VIII. Zinc

Sînt anumite alimente care au un aport important de Zn: pește, carne, ouă, semințe (mai ales de dovleac). Din cîte am înțeles, se pare ca Zn inhibă mecanismul de multiplicare al virusului.


IX. Nu fumați ! ! !

Foarte important dacă țineți la viață: lăsați dracului iarba asta ! Nu e bună.


X. Dieta – fară zahăr, fără alcool

Reduceți (considerabil) consumul de zahăr. Nici n-are rost să faceți stocuri de zahăr. De fapt nici făina nu prea vă ajută.

Sfatul următor este probabil cel mai important dintre toate. Faceți tot posibilul să mîncați sănătos, mîncare cît mai proaspătă, cu nutrienți: legume, fructe, oleaginoase, pește, probiotice.

Pare simplu. Dar de fapt partea grea e să renunțați la acele substanțele care vă slăbesc organismul.

Alcoolul, spre exemplu, crește riscul de îmbolnăvire și înrăutățește simptomele bolii. Ba chiar OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă guvernelor să limiteze accesul populației la alcool in cadrul restricțiilor impuse.


Update

26 aug 2020

Obezitatea crește riscul de deces cu 48%.

Un studiu comprehensiv al Universității din Carolina de Nord arată că obezitatea e un principal factor de risc. Un indice de masă corporală de peste 30 afectează negativ organismul în multiple feluri. Informații complete aici.

Prin urmare nu e o surpriză că se confirmă importanța dietei și a exercițiilor fizice moderate (la aer și la soare).