MindLab și discuțiile serioase

(foto: Alexia, Andi, Luca si Maxi la Olimpiada Nationala de Mindlab – Bucuresti 2018)

 

– De ce crezi ca am venit la Olimpiada de MinLab ? De ce am batut atita drum – mii de km – si de ce atitia oameni mari, parinti si antrenori, isi bat capul cu jocurile astea pentru copii ? Crezi ca scopul e sa ne dam mari fata de alti copii sau fata de alti parinti ? Am venit sa-mi fac poze cu o cupa ? Crezi ca mi-am ocupat timpul ca sa ma cert cu oameni de aici, arbitrii sau adversari, sa ma port urit ?
– Clar ca nu.
– Sau crezi ca merita efortul asta ca sa stam aici suparati pe arbitri sau pe tragerea la sorti ?
– Nici vorba.
– Atunci tu ce crezi ?


Am discutat asta separat cu fiecare dintre membrii echipei. Am primit raspunsuri interesante, chiar surprinzatoare, care reflecta lumea si mintea lor.

– Ei bine, eu unul am venit aici ca sa inveti ceva. Si asta e scopul MindLab. Asa ca relaxeaza-te. Uite-te in jurul tau. La oras, la peisaj, la nori. Uite-te la oameni, la felul cum vorbesc, cum se poarta: au venit din toate zonele tarii. De cite ori ai ocazia sa vii la o Olimpiada Nationala si sa-i intilnesti pe cei mai buni din tara ? Am venit ca sa inveti. Ceva.


Si cu unul discutia a mers chiar mai departe.

– Ce crezi deci ca poti invata aici ?
(Aici vin multe multe rasunsuri)
– Sa gindesc logic. / Sa joc mai bine. / Sa invat sa ma concentrez / Sa respect adversarii.
… etc, etc … (multe alte variante)

La care eu de obicei raspund:
– Asa e, dar pentru doar atit nu e nevoie sa calatorim asa departe; (sau poate nici) nu e nevoie de MindLab. Mai e ceva.
– Atunci ce ?
– Sa inveti sa pierzi.
– … !??! …. Ceee ? …. Cum adica ?
– Unii copii vor sa concureze. Nu toti. Dar unora le place asta si ii stimuleaza. Concurezi si cistigi pe scoala, apoi incepi sa te crezi bun, asa ca mergi la faza pe oras. Daca cistigi pe oras, mergi la nationale. Cistigi si asta, mergi la internationale. Si tot asa pina cind dai de unul care o sa te bata. Scopul e sa inveti sa pierzi. Cu toata agitatia, presiunea, presa, marketingul de aici. Sa duci cu tine infringerea si sa fii demn, sa respecti adversarul. Si mai mult, de multe ori cind pierde echipa ta, poate ca tu nu ai nici o vina. Trebuie sa inveti sa pierzi cu echipa; de aia la MindLab te poti califica doar cu o echipa. Trebuie sa fii cu ei si pierdeti cu totii. Asta e lectia. Valabila pentru copii, parinti si profesori.
Si daca de aici intelegi ceva, observi ce n-a fost bine si esti capabil sa continui, poti progresa. Doar asa vei sti sa cistigi in general si vei sti cum sa te comporti cu cei pe care-i invingi.
– Bine si cei care cistiga Olimpiada Internationala ce mai invata ?
– Doar stii cum e sa cistigi Olimpiada Internationala. Cite infringeri ai avut pina sa ajungi acolo ?

 


Epilog

– Auzi, tu crezi ca toti stiu ca asta e scopul MindLab ?
– Cine trebuie, stie. Iar cine nu stie, o sa descopere in lacrimi. Pina la urma sa stii ca MindLab e doar un joc pentru copii.