5 lectii de viata invatate din sport

Am inceput cu baschetul si am invatat spiritul de echipa.

Un vechi proverb african pe care il indragesc, spune:

”Daca vrei sa ajungi repede, mergi singur. Daca vrei sa ajungi departe, mergeti impreuna”.

Calatoria vietii nu e facuta sa o parcurgi de unul singur, inconjoara-te de familie, de prieteni. Daruieste, iubeste, sustine, ajuta, conecteaza-te cu ei iar ei cu siguranta vor fi langa tine cand ai nevoie.

Inveti in sporturile de echipa, sa pasezi, sa imparti vestiarul si dormitorul intr-un cantonament, sa te bucuri impreuna dupa o victorie sau sa suferi impreuna dupa un meci pierdut.

In poza la baschet impreuna cu colegii

Am continuat cu drumetiile la munte, unde am invatat multe lectii.

Daca ar fi sa aleg o singura lectie as zice ca am invatat respectul pentru natura.

Muntii, vaile si raurile au fost aici cu mult inainte de aparitia noastra pe planeta si vor ramane aici si dupa disparitia noastra ca indivizi. Din pacate, suntem specia responsabila de distrugerea planetei. Biologistul E. O. Wilson estima[12] in 2002 ca jumatate din plante si speciile de animale vor disparea de pe pamant in urmatorii 100 de ani, daca omenirea pastreaza aceiasi rata de distrugere a biosferei din ultimii ani. Acest dezechilibru va duce si la distrugerea viitorului nepotilor nostri. Groaznic! Ce putem face pentru ei? opreste-te din consumerismul isteric: nu mai cumpara lucruri inutile (haine, jucarii de plastic, etc) de care nu ai nevoie, care ajung dupa cativa ani in gropile de gunoi, in oceane si in sol. In curand toata planeta o sa fie o groapa de gunoi. Recicleaza plasticul, metalul, sticla. Fa ceva pentru planeta!

Credit foto: Andi
In muntii Retezat

Din Yoga am invatat despre linistea interioara.

Pe langa echilibru, flexibilitate si balans am invatat puterea prezentului. Am invatat sa fiu prezenta cu mintea, cu corpul si simturile in ceea ce fac, sa observ ce se intampla in jurul meu: copacii, florile, vantul… Am inceput sa observ ce se intampla in corpul meu: senzatiile, emotiile si toate starile interioare. Am incetinit ritmul in care zburau zilele, am invatat sa respir.

Citisem pilda unui intelept care statea pe malul marii si accepta toate valurile care veneau spre el, invata sa se bucure de ele, sa traiesca cu ele. La fel si emotiile, nu le putem alege si accepta doar pe cele care sunt etichetate ”pozitive” cum nu are sens sa ne luptam impotriva emotiilor etichetate ”negative”. Trebuie sa invatam sa le simtim si sa le acceptam pe toate.

In poza la Aerial Yoga, pentru schimbarea perspectivei

Alergand am invatat anduranta si rezistenta la stres.

Cand crezi ca nu mai poti, mai ai inca resurse sa mergi mai departe.

In ultiml an am inceput sa indragesc sporturile de apa, pe placa.

Am incercat wakeboarding si SUP (Stand Up Paddleboarding).

Tradus din engleză, wakeboarding-ul este un sport nautic (similar cu schiul nautic) în care sportivul care stă pe o placă, este remorcat de un cablu sau în spatele unei bărci cu motor.

In poza la wakeboarding, pornirea din apa la tractiunea cu cablu

SUP sau Stand Up Paddleboarding tradus din engleză, este un sport nautic născut din surfingul cu rădăcini moderne în Hawaii. Sportul presupune vaslitul in picioare pe o placa mai mare decat cea de surf.

Sporturile de apa m-au invatat sa cad si sa ma ridc si ma ajuta sa-mi rezolv o problema mai veche. Am cresut cu teama de a nu te face de ras, a nu te face de rusine, cu teama despre ce zic vecinii. Dar fara sa cazi nu poti sa inveti.

I-am urmarit pe cei avansati in sporturile pe placa, cum incercau o saritura noua care ii facea sa cada de pe placa, dar o lua din nou de la inceput. Am invatat si eu sa cad in toate directiile si sa mi se pare natural si normal, ca parte a procesului de invatare. E o lectie foarte naturala in acest sport, dar filozifia se aplica in tot ce facem. Esecul e parte a progresului.

P.S.

Discutand cu Andi despre articol mi-a atras atenția ca am făcut si scrimă.

Da, am făcut si scrimă in copilaria mica si am învățat sa ma duelez.
🙂